De grootschalige terugroepacties van de afgelopen maanden hebben de winst van General Motors vorig kwartaal doen kelderen.

De Amerikaanse autobouwer hield eind juni 190 miljoen dollar (141 miljoen euro) over, terwijl dat een jaar eerder nog 1,3 miljard dollar was. Dat blijkt woensdag uit de kwartaalcijfers van GM.

De winst wordt stevig gedrukt door een kostenpost van zo'n anderhalf miljard dollar voor het terugroepen en repareren van auto's. General Motors vroeg sinds januari bijna dertig miljoen autobezitters terug te komen naar de garage. In veel gevallen was een defect contactslot de oorzaak.

Zonder de kosten voor die reparaties was de winst van General Motors uitgekomen op ongeveer een miljard dollar. Het bedrijf presteert daarmee even goed als de financiële markten hadden verwacht. De omzet steeg met 1,3 procent naar 39,7 miljard euro, vooral omdat de prijs per verkochte auto steeg.

De Amerikaanse autobouwer liet daarnaast weten 400 miljoen dollar (297 miljoen euro) te hebben gereserveerd voor mogelijke claims en het betalen van schadevergoedingen vanwege mankementen aan zijn auto's. GM houdt er rekening mee dat de reservering verder kan oplopen tot 600 miljoen dollar.