KPN haalt Jan Kees de Jager binnen als de nieuwe financieel directeur bij het bedrijf. 

Dit meldt KPN maandag.

Hij zal vanaf 15 augustus plaatsnemen in het bestuur van het telecomconcern. Na een overgangsperiode wordt hij op 1 november ook daadwerkelijk de nieuwe financieel directeur.

Bij een aandeelhoudersvergadering in september zal De Jager formeel benoemd worden. 

De oud-minister zegt "zeer blij" te zijn met de nieuwe functie en uit te kijken naar de samenwerking met de andere bestuurders. Hij gaat bij het concern een jaarsalaris verdienen van 625.000 euro plus mogelijk een contante bonus voor de korte termijn en een bonus in voorwaardelijke aandelen voor de lange termijn die kunnen oplopen tot respectievelijk 375.000 en  562.500 euro. 

De Jager maakte vanaf 2007 tot 2012 deel uit van het Nederlandse Kabinet. Hij was eerst staatssecretaris van Financiën tot 2010 en vervolgens minister van Financiën tot 2012. Voor en na zijn politieke carrière was hij betrokken bij IT-concern ISM eCompany dat hij ook mede heeft opgericht. 

Turbulente periode

Jos Streppel, voorzitter van de Raad van Commissarissen van KPN, zegt verheugd te zijn over de benoeming van de oud-minister. "Jan Kees combineert uitgebreide financiële ervaring met operationeel leiderschap in de technologiesector."

"Hij wordt alom geroemd voor zijn financiële expertise als minister van Financiën in een turbulente financiële periode in Europa. Bovendien zullen zijn ondernemende activiteiten als oprichter/mede-eigenaar van ISM eCompany waardevol zijn voor ons bedrijf." Op dit moment is Steven van Schilfgaarde de interim financieel directeur bij KPN.

Vertrek

Vorig jaar september legde toenmalig financieel directeur, Eric Hageman, onverwachts zijn functie per direct neer vanwege persoonlijke redenen. Op dat moment worstelde KPN met een overnamebod van het Mexicaanse  América Móvi. 

Volgens het telecombedrijf had het vertrek van Hageman niets te maken met de ontwikkelingen of werkverhoudingen.

Hij volgde Carla Smits-Nusteling op. Zij was ruim 2 jaar financieel directeur, maar vertrok omdat ze zich niet kon vinden in de manier waarop het bedrijf werd geleid. In 2012 trok ook bestuurder Baptiest Coopmans de deur bij KPN achter zich dicht.

E-Plus

KPN werkt momenteel aan de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus, aan het Spaanse Telefónica. Als die operatie is afgerond, wil het bedrijf de managementstructuur aanpassen. Daarbij wordt het bestuur uitgebreid met een operationeel en een commercieel directeur.

De rol van operationeel directeur zal worden vervuld door Joost Farwerck, die nu als bestuurder verantwoordelijk is voor de Nederlandse activiteiten. KPN gaat op zoek naar een commercieel directeur. Die rol zal eerst tijdelijk worden vervuld door bestuursvoorzitter Eelco Blok.