De internationale pakketbezorgers TNT Express, Royal Mail en FedEx krijgen mogelijk een flinke boete van de Franse mededingingsautoriteit. 

Die vermoedt dat Franse dochterbedrijven ongeoorloofde afspraken hebben gemaakt die de concurrentie beperken, zo bleek woensdag uit meldingen van de betrokken bedrijven.

TNT gaf daarbij aan onlangs een lijst met bezwaren te hebben ontvangen van de Franse kartelwaakhond, die samenhangen met een in 2010 gestart onderzoek naar mogelijke kartelvorming in de Franse markt voor pakketbezorging.

Op basis van die voorlopige analyse kan een ''materiële'' boete niet worden uitgesloten, aldus het bedrijf.

Commentaar

Een woordvoerder van TNT gaf desgevraagd geen commentaar op de inhoud van het onderzoek en het verwachte verdere verloop daarvan. De omvang van de eventuele boete is volgens hem op dit moment nog niet in te schatten. Een analist van ING schatte dat de boete kan oplopen tot 83 à 165 miljoen euro.

Ook het Britse postbedrijf Royal Mail gaf aan door de Franse autoriteiten op de hoogte te zijn gebracht over het onderzoek naar zijn Franse dochterbedrijf GLS France. Royal Mail wilde evenmin verder op de zaak ingaan. Het bedrijf waarschuwde net als TNT dat een eventuele boete een duidelijk merkbare invloed zal hebben op de resultaten.

Het Amerikaanse FedEx liet in een melding aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC weten dat het onderzoek zich richt op afspraken die binnen de brancheorganisatie van de bezorgers zouden zijn gemaakt. Die zouden hebben plaatsgevonden voordat FedEx het toenmalige Tatex, nu FedEx Express France, in 2012 overnam.

Later op de dag gaf Deutsche Post aan ook bij het onderzoek betrokken te zijn. Het Duitse bedrijf ontving bezwaren ten aanzien van het gedrag van de Franse tak van expressdivisie DHL.

De Franse mededingingsautoriteit gaf woensdag geen commentaar op de zaak.