Citigroup heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse autoriteiten over onzorgvuldigheden bij de hypotheekverstrekking in de aanloop naar de financiële crisis. 

Dat werd maandag bekendgemaakt. Het financiële concern betaalt zo'n 7 miljard dollar (ruim 5,1 miljard euro).

Citigroup ontloopt daarmee de rechtszaak waarmee het Amerikaanse ministerie van Justitie vorige maand nog dreigde, toen de bank met een veel lager schikkingsvoorstel kwam.

De bank, die maandag ook tweedekwartaalcijfers bekendmaakt, zal onder meer 4 miljard dollar betalen aan Justitie en 2,5 miljard dollar opzij zetten in een speciaal hulpprogramma voor consumenten. Uit dat fonds worden onder meer betaalbare huurwoningen gebouwd.

Vanwege de miljardenschikking, gesloten met onder meer Justitie, neemt de bank een last van circa 3,8 miljard dollar voor belasting in het tweede kwartaal.

Discipline

Een gebrek aan discipline bij de hypotheekverstrekking door Amerikaanse banken was een belangrijke oorzaak van de kredietcrisis, die tussen 2007 en 2009 het onderling vertrouwen op de financiële markten volledig wegsloeg. De problemen werden verergerd doordat banken slechte hypotheken gebundeld en herverpakt doorverkochten.

Ook andere Amerikaanse banken hebben al flink moeten boeten voor hun roekeloze gedrag in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis, die grote schade toebracht aan zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. JPMorgan Chase kreeg eind vorig jaar de hoogste boete: 13 miljard dollar. Citigroup is de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten.

Door de last die is verbonden aan de schikking zag Citigroup zijn nettowinst in het afgelopen kwartaal met 96 procent dalen in vergelijking met een jaar eerder tot 181 miljoen dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 1,24 dollar, terwijl analisten in doorsnee 1,05 dollar per aandeel hadden voorspeld.