Waar de halfjaarcijferperiode in de Verenigde Staten al vorige week begon, komen de komende week ook de eerste grote Europese bedrijven met hun resultaten naar buiten.

 Chipmachinefabrikant ASML is woensdag het eerste bedrijf uit de AEX-hoofdindex in Amsterdam dat de boeken opent.

Beleggers zullen niet alleen uitkijken naar de cijfers over omzet, winst en orderontvangst, maar ook naar nieuwe mededelingen die ASML doet over de ontwikkeling van zijn nieuwe EUV-technologie. De afgelopen kwartalen was het bedrijf voorzichtiger in zijn prognoses voor EUV dan beleggers lief was.

Ook groothandels-en supermarktconcern Sligro komt met cijfers naar buiten, evenals e-commercebedrijf Docdata en het door economische tegenwind geteisterde Beter Bed. De cijfers van de beddenverkoper in het eerste kwartaal van dit jaar gaven nog weinig reden tot juichen, maar het bedrijf liet toen wel weten enig herstel te zien.

Ziggo

Verder publiceert Ziggo zijn halfjaarcijfers, maar die zullen naar verwachting maar weinig aandacht trekken. Beleggers in het kabelbedrijf wachten nog altijd vooral op de Europese Commissie, die moet oordelen over de voorgenomen overname door Liberty Global. Dat concern wil Ziggo van de beurs halen en laten fuseren met dochterbedrijf UPC.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt ook met een aantal belangrijke berichten over de Nederlandse economie. Zo worden cijfers gepubliceerd over de winkelverkopen in mei, de werkloosheid in juni en het consumentenvertrouwen in juli.

In de VS zullen de ogen gericht zijn op de bankensector. Citigroup, JPMorgan Chase en Goldman Sachs maken hun halfjaarcijfers bekend. Wells Fargo deed dat vrijdag al. De winst van de grootste Amerikaanse hypotheekverstrekker voldeed aan de verwachtingen.