De SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, heeft de handel stilgelegd in het aandeel CYNK Technology. Het fonds was al omstreden nadat het binnen enkele weken van nagenoeg niks naar een waarde van 4 miljard dollar steeg. 

Dit terwijl het bedrijf maar één werknemer heeft en nog nooit een cent omzet heeft gerapporteerd. De afgelopen dagen hield het aandeel de gemoederen op Wall Street bezig. 

De SEC verklaart dat de handel in het aandeel is stilgelegd omdat er twijfels zijn over de accuraatheid en deugdelijkheid van de informatie in de markt en omdat er mogelijk manipulatieve transacties plaatsvinden in het aandel CYNK. 

De koers van Cynk Technology, dat te boek staat als socialmediabedrijf, is de laatste weken om onduidelijke redenen als een raket omhoog gegaan.

Beroemde personen 

Het bedrijf, dat claimt ooit geld te willen gaan verdienen door klanten tegen betaling in contact te brengen met beroemde personen, is nu op de beurs 4 miljard dollar waard.

Dat was medio juni nog maar 17,5 miljoen dollar. Volgens sommige media zou de ongekende koersexplosie te maken kunnen met de hype rond sociale netwerken, maar analisten van de Amerikaanse beleggerssite Seeking Alpha denken eerder aan koersmanipulatie waar creatieve beleggers heel veel geld aan hopen te verdienen als de koers inzakt.

Geen stuiver 

Het weinige dat over Cynk bekend is, geeft weinig reden om aan te nemen dat het bedrijf inderdaad miljarden waard is.

Uit de laatste financiële gegevens die de onderneming bij de beurswaakhond SEC heeft ingediend, blijkt dat zij tussen 2008 en 2013 in totaal ruim 1,5 miljoen dollar verlies heeft gedraaid. Er werd in die periode niets ondernomen en geen stuiver omzet behaald. Er werkt één man die tegelijk bestuursvoorzitter, financieel directeur en secretaris is, en bijna driekwart van de aandelen bezit.