De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen geëindigd.

Beleggers op Wall Street volgden de negatieve teneur op de Europese beurzen, waar forse verliezen werden geleden door zorgen over een grote Portugese bank.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent in de min op 16.915,07 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 1.964,68 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 4.396,20 punten.

Beleggers op Wall Street wogen onder meer de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit bleek woensdag dat het steunprogramma voor de Amerikaanse economie in principe in de periode tot en met oktober volledig wordt afgebouwd.

De grote vraag blijft wanneer de rente voor het eerst wordt verhoogd. De president van de Federal Reserve van St. Louis, James Bullard, liet woensdag aan persbureau Bloomberg weten dat dat moment vroeger kan komen dan nu in de markt wordt gedacht.

Gemakzucht

De Fed uitte in de notulen ook zorgen over mogelijke gemakzucht in de markten, nu de aandelenbeurzen record na record breken. Zorgeloosheid kan ervoor zorgen dat beleggers overdreven risico's gaan nemen, aldus de Fed.

Woensdag gingen de graadmeters op Wall Street nog omhoog, mede door optimisme over de aankomende kwartaalcijfers van grote bedrijven. Alcoa kwam eerder deze week met goede cijfers, vrijdag volgt Wells Fargo.

Het aandeel van autotoeleverancier TRW Automotive Holdings tekende een winst op van 4,6 procent. Dat kwam door berichten dat de Duitse branchegenoot ZF Friedrichshafen TRW wil overnemen in een transactie die 11 tot 12 miljard dollar waard zou kunnen zijn. Eerder werd de handel in TRW nog stilgelegd.

Banken

De banken hadden het moeilijk op de Amerikaanse beurs vanwege de onrust in de Portugese bankensector. Zo verloor Goldman Sachs 0,8 procent en JPMorgan Chase ging ook 0,8 procent omlaag. Doe-het-zelfketen Home Depot was een van de grootste dalers in de Dow met een min van 1,7 procent.

De euro was 1,3608 dollar waard, tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 102,83 dollar per vat. Brentolie steeg 0,3 procent naar 108,60 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven