De winstwaarschuwingen van grote bedrijven als BAM, Air France-KLM en Fugro hebben beleggers kort voor het cijferseizoen flink schrik aangejaagd.

De beurskoersen van de betrokken bedrijven gingen de afgelopen dagen fors omlaag en zorgden daarmee voor stevige verliezen van de hoofdgraadmeters aan het Damrak.

Bodemonderzoeker Fugro verloor donderdag circa een vijfde aan marktwaarde nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat de winst het afgelopen halfjaar veel lager is uitgevallen dan verwacht. Ook moet er voor honderden miljoenen euro’s worden afgeschreven op bezittingen. Het is niet het eerste fonds dat deze week met een correctie op de eigen verwachtingen komt.

Eerder deze week meldden diverse bedrijven al dat hun resultaten tegenvallen. Bouwbedrijf BAM verloor in 4 dagen tijd circa 40 procent van zijn beurswaarde na de melding van 75 miljoen euro aan verliezen op grote projecten.

Air France-KLM

Het aandeel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM werd eveneens afgestraft na een winstalarm. De verkoop van tickets, vooral voor de verre vluchten, valt tegen. Verder presteert de vrachtdivisie ondermaats.

Ook kleinere bedrijven als RoodMicrotec en Holland Colours kwamen de afgelopen dagen met een winstwaarschuwing. Bouwer Ballast Nedam bevestigde daarnaast verliezen waar eerder al voor werd gewaarschuwd.

Volgens marktkenners zijn de rode cijfers van nu geen voorbode voor de komende periode waarin de beursgenoteerde bedrijven met de halfjaarcijfers komen. ''Dat staat daar los van", oordeelde beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Alcoa

''Het cijferseizoen is juist heel goed begonnen", zei hij in een verwijzing naar de cijfers van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa. Die verraste de markt dinsdag met een stevige winst, nadat een jaar eerder nog verlies werd geleden.

De winstwaarschuwingen wijzen er echter wel op dat de het economische herstel nog lang niet zo sterk is als de stevige koerswinsten van de afgelopen maanden wellicht deden geloven. Marktkenner Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments, verbond de grote koersdalingen op de Europese beurzen donderdag dan ook aan de spanning die is ontstaan tussen de hard opgelopen beurskoersen en de nog altijd matige ontwikkeling van de economie.

''De beurzen lijken alleen maar groei te willen. Het is gezond dat daar een keer een correctie op plaatsvindt", stelde hij.