Fugro heeft de afgelopen maanden teleurstellend gepresteerd en verwacht dat de groei in de komende tijd lager zal zijn dan eerder werd aangenomen. Dat stelt de bodemonderzoeker donderdag.

Fugro waarschuwde donderdag dat de resultaten de afgelopen maanden teleurstellend en ''substantieel'' slechter waren dan voorzien. De operationele winstmarge viel daarbij sterk terug, terwijl het bedrijf zich genoodzaakt zag 300 tot 350 miljoen euro af te schrijven op zijn bezittingen.

Het bedrijf denkt dat de resultaten de komende tijd wel verbeteren, maar het vorig jaar gestelde doel om de omzet jaarlijks met ruim 10 procent te laten stijgen is niet meer haalbaar.

Om de winstgevendheid te verbeteren worden de investeringen voorlopig teruggeschroefd en wordt het mes gezet in de kosten. Daarbij wordt onder meer de verliesmakende internationale kaartendivisie (aerial mapping) gereorganiseerd en wordt de dienstverlening aan klanten anders ingericht.

aardoppervlak

Fugro is gespecialiseerd in het verzamelen en interpreteren van gegevens over het aardoppervlak en de ondergrond.

Die informatie is van groot belang voor bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie. De afgelopen tijd zijn bedrijven in die sector erg voorzichtig geworden met nieuwe investeringen, stelde bestuursvoorzitter Paul van Riel. Er zijn vooralsnog echter geen belangrijke opdrachten geannuleerd en de situatie zal op termijn verbeteren, benadrukte hij. ''We blijven uitgaan van groei, die zal alleen lager uitvallen dan eerder gedacht.''

Twijfels

De stevige winstwaarschuwing van Fugro roept twijfels op over de interne controles bij het bedrijf. Dat stelt analist Michel Aupers van Rabobank in een reactie.

Aupers spreekt van een harde waarschuwing. Hij hield al rekening met risico's in de eerste helft van het jaar, maar de berichten van Fugro zijn negatiever dan het meest pessimistische scenario dat Rabo hanteerde. De verwachtingen voor Fugro zullen door de bank aanzienlijk worden verlaagd.

Winstdaling

Analist Andre Mulder van Kepler Chevreux spreekt ook van teleurstellende berichten. Hij hield al rekening met een winstdaling van ruim 30 procent in de eerste helft van dit jaar, maar het lijkt erop dat de winst nog lager is uitgevallen.

De waarschuwing van Fugro werd ook door beleggers bijzonder negatief ontvangen. Om 9.12 uur stond het aandeel Fugro ruim 17 procent in de min op 33,69 euro.