De Amsterdamse beurs dreigt zijn functie als groeimotor voor Nederlandse ondernemingen te verliezen. Dat concludeert beleggersforum Eumedion in een woensdag gepubliceerd onderzoek.

Het aantal Nederlandse bedrijven met een noteringen  aan de Amsterdamse beurs is tussen 2003 en 2014 gedaald van honderdzestig naar honderd bedrijven.

Vooral het mkb blijkt de beurs minder snel te overwegen als optie om groei te financieren. En daar moet volgens Eumedion iets aan worden gedaan.

Drempel

Het platform denkt onder meer dat de drempel om naar de beurs te gaan te hoog is, omdat de kosten van een beursgang, inclusief bijvoorbeeld de begeleiding door een bank, advieskosten en de notering zelf, fors zijn.

Eumedion adviseert ook om het aantrekken van eigen vermogen fiscaal te stimuleren door de deelnemingsvrijstelling van 5 naar 3 procent te verlagen.

Boekhoudregime

Ook willen zij dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor een ‘lichter’ boekhoudregime voor kleinere, nieuwe beursondernemingen.

Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars kunnen bovendien een groter aandeel nemen in Nederlandse beursondernemingen wanneer de regels die daarbij gelden worden versoepeld. Het zou op dit moment te weinig aantrekkelijk zijn om in het mkb te investeren.

Promotie

Ten slotte moet de optie van een beursgang ook meer gepromoot worden onder mkb-bedrijven zelf.

"Middelgrote en kleinere ondernemingen zijn steeds afhankelijker geworden van bankfinanciering", zegt de organisatie. "Dat de route naar de Nederlandse publieke aandelenmarkt zo gesloten is, is zorgwekkend."