De Europese beurzen sloten dinsdag stevig in de min. 

Air France-KLM ging hard onderuit na een winstwaarschuwing. In Amsterdam werden wel de maatregelen waarmee Philips de prestaties van zijn gezondheidszorgtak wil verbeteren positief ontvangen.

De AEX-index eindigde met een verlies van 1,1 procent op 409,76 punten. De MidKap gaf 2 procent prijs tot 628,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten tot 1,4 procent lager.

Air France-KLM leverde 8,7 procent in. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie verlaagde dinsdag de winstverwachting voor dit jaar. Vooral bij het vrachtvervoer en op de langeafstandsvluchten, naar met name Noord-Amerika en Azië, valt de vraag tegen.

Philips

Philips was met een plus van 1,4 procent een van de twee winnaars in de AEX. Het elektronicaconcern meldde voorbeurs teleurstellende resultaten van de tak Healthcare, maar gaf ook aan dat de teugels bij het onderdeel stevig worden aangetrokken. Daarmee stelde Philips beleggers iets gerust.

Heineken profiteerde van positieve uitspraken van analisten van Kepler Cheuvreux, die adviseerden het aandeel van de brouwer te kopen. Het aandeel van de bierbrouwer steeg met 1,3 procent. SBM Offshore was met een min van 3,7 procent de sterkste daler in de AEX.

BAM

In de MidKap ging BAM voor de tweede dag op rij hard onderuit. Het bouwbedrijf krabbelde na de ochtendhandel wel iets uit het dal, maar het aandeel leverde nog altijd 6,4 procent aan beurswaarde in. Een forse winstwaarschuwing had maandag al voor een koersval van 29 procent gezorgd. Branchegenoten Ballast Nedam en Heijmans deelden in de malaise, met minnen van respectievelijk 6,5 en 5,2 procent.

Het bericht dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de afgelopen tijd stevig verder is gegroeid, hielp de koersen van uitzenders aan het Damrak niet vooruit. Randstad daalde met bijna 3 procent. Branchegenoot USG People leverde in de MidKap 5,2 procent in.

De euro was 1,3614 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 103,40 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 109,13 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven