Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 51 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder stond het verlies nog op 3 miljoen euro.

Dit meldde het concern maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Het operationeel resultaat kwam uit op een verlies van 45 miljoen euro, tegen een winst van 1 miljoen in de eerste maanden van vorig jaar.

Ballast Nedam kondigde eind juni al een negatief operationeel verlies aan van 43 miljoen euro. De omzet steeg van 486 miljoen euro vorig jaar tot 515 miljoen euro.

Het bouwbedrijf maakte verder bekend stappen te hebben gezet om het eerder aangekondigd pakket aan desinvesteringen te realiseren. 

Ballast Nedam staat op het punt om de bedrijven Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks te verkopen.

Verkoop

Samen met de verkoop van het belang van 30 procent in Beheersmaatschappij Fr. Bontrup, dat verkocht is aan de eigenaar van de overige 70 procent van de stukken van dit familiebedrijf, vertegenwoordigt het pakket desinvesteringen een opbrengstwaarde van circa 30 miljoen euro, aldus het bouwbedrijf maandag.

De transacties zullen naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond. Voor Rademakers Gieterij, TBS Soest en Recycling Maatschappij Feniks is een zogenoemde 'letter of intent' ondertekend met investeerder met H2 Equity Partners.

Kostenoverschrijdingen

De onderneming kampt onder meer met kostenoverschrijdingen rond het project A15 Maasvlakte-Vaanplein. Die zijn recent vastgesteld op 217 miljoen euro, waarbij Ballast formeel voor een derde aan het project deelneemt en effectief voor 40 procent. 

Dat betekent dat het bedrijf een bedrag van 87 miljoen euro voor zijn rekening krijgt en dat moet voorfinancieren in afwachting van een geschillenprocedure.

Daarnaast vielen ook de resultaten tegen bij het project A2 Maastricht. Ballast heeft hiervoor een voorziening van 14 miljoen genomen vooruitlopend op een onderzoek.

Verwacht

Analisten van Rabobank vinden de resultaten zwak, maar verwacht. Een aanvullende tegenslag zijn nog de verliezen op het A2 Maastricht project.

Het is volgens Rabo daarnaast heel onzeker wanneer het geschil rond de kostenoverschrijdingen in het project rond de A2 wordt afgerond en wat het resultaat daarvan voor Ballast zal zijn.

Volgens de bank blijft de verhouding tussen bezittingen en schulden van het bedrijf heel laag, ook na de aangekondigde aandelenemissie van 30 miljoen euro, die in het derde kwartaal zal plaatsvinden. Ook is er nog onzekerheid over de timing en de inkomsten van de desinvesteringen.

Hoewel Ballast in juni al had gewaarschuwd voor een verlies, reageerden beleggers maandag ook negatief op de resultaten. Zij zetten het aandeel rond 9.20 uur 5,8 procent lager op 7,77 euro.