BAM verwacht de komende tijd circa 75 miljoen euro aan verlies te moeten boeken op projecten. 

Dat maakte het bouwbedrijf maandag bekend.

De verliezen zijn het gevolg van een verslechtering van een al verliesgevend project in Duitsland en onverwachte problemen bij een infraproject in Groot-Brittannië. Daar speelt onder meer het slechte weer een rol.

Bestuursvoorzitter Nico de Vries gaf in een toelichting aan ''teleurgesteld'' te zijn over de onverwachte verliezen. Hij benadrukte dat het bedrijf vastberaden is de resultaten in de komende tijd te verbeteren.

Volgens De Vries kijkt het bestuur van BAM sinds enige tijd veel strenger naar de offertes die worden uitgebracht. Op die manier moeten onverwachte verliezen op grote projecten worden voorkomen.

''Het bewustzijn ten aanzien van de risico's is enorm verbeterd en daar gaan we mee door'', aldus de bestuurder. ''We vragen veel vaker uitleg van de teams die de offertes uitbrengen.''

Banen

BAM liet verder weten later dit jaar een nieuw kostenreductieprogramma op te zetten, dat eind 2015 ten minste voor 100 miljoen euro aan besparingen moet leveren.

De structuur van werkmaatschappijen zal worden gestroomlijnd. Daarbij zijn ontslagen niet uitgesloten, aldus een woordvoerder, maar hoeveel banen er verdwijnen is nog niet duidelijk. ''Het is nog te vroeg om daarover te spreken.''

Werkkapitaal

Ook past de onderneming een programma toe om het werkkapitaal te verbeteren met zeker 300 miljoen voor het einde van 2015. Volgens de woordvoerder is een aandelenemissie hierbij ''geen intentie''. De maatregelen zijn bedoeld om de resultaten te verbeteren en binnen de afspraken met banken te blijven.

BAM komt in augustus met de cijfers over het eerste halfjaar naar buiten. Een financiële prognose voor heel het boekjaar is nog niet uitgesproken.

Fors openingsverlies

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen gaat het aandeel een fors openingsverlies van 15 tot 20 procent neerzetten.

''Dit is natuurlijk zwaar teleurstellend. Dat komt vooral omdat er een nieuw probleemproject, in het Verenigd Koninkrijk, is bijgekomen. Het zegt wel iets over het aannemen van grote projecten.Aan de andere kant combineren ze slecht nieuws met goed nieuws, door de bekendmaking van 100 miljoen euro aan kostenbesparingen'', aldus de marktvorser.

Ballast Nedam

Ook Ballast Nedam doet het niet goed. Het bouwbedrijf heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 51 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder stond het verlies nog op 3 miljoen euro.

Bekijk de actuele koers van BAM | BAM onderuit op Damrak