De Franse toezichthouder voor de beurs AMF frustreert de overname van het industriële concern Alstom door General Electric.

Door een oordeel van de AMF moet de Franse overheid mogelijk een bod uitbrengen op alle aandelen van Alstom, zo melden Belgische media.

De Autorité des Marchés Financiers (AMF) bekeek de overeenkomst die GE had gesloten met Alstom. Het Amerikaanse industriële concern biedt in totaal 12,35 miljard euro voor de energietak van Alstom.

Als onderdeel van de overeenkomst neem de Franse overheid onder andere een deel van de aandelen in Alstom over van het eveneens Franse telecomconcern Bouygues. Zo zouden Franse belangen in Alstom worden gegarandeerd.

Stemrechten

De overheid neemt pas in 2015 een belang in Alstom, maar krijgt al wel vast de stemrechten van Bouygues in de raad van bestuur van Alstom.

De AMF oordeelt daarom dat de Franse overheid en het telecomconcern partners zijn in de overeenkomst. Dit heeft als gevolg dat wanneer het gezamenlijk belang van Bouygues en de Franse overheid boven de 30 procent komt, beide partijen een bod op alle aandelen moeten doen.

De Franse overheid moet bezuinigen en heeft altijd duidelijk gemaakt dat de deal met Alstom De regering geen geld zou moeten kosten, maar door de uitspraak van de AMF komt het kabinet van Hollande in een moeilijk positie.