Particuliere beleggers blijven optimistisch gestemd. Het vanaf vorig jaar opgekomen positieve sentiment lijkt echter langzaamaan het plafond te hebben bereikt. 

Positieve economische berichten en vooruitzichten zorgden deze maand nog niet voor een verdere opmars, meldde ING zaterdag.

De graadmeter van ING die het sentiment onder beleggers meet, scoorde voor de zesde maand op rij tussen de 130 en 140 punten. In juni komt de stand uit op 137, vier punten hoger dan in mei.

De afgelopen weken kregen beleggers een aantal positieve berichten waardoor ze bereid waren om iets meer risico te nemen.

Eurozone

Zo zijn de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), die ervoor zorgen dat de rente in de eurozone langer laag blijft, goed ontvangen. Ook de economische cijfers uit de Verenigde Staten, Japan, de eurozone en China waren over het algemeen beter dan verwacht.

De maatregelen hebben volgens ING vooral een positief effect op de zuidelijke landen in de eurozone die daardoor in de belangstelling blijven van beleggers.

Net als vorige maand zijn beleggers positief over de economische situatie in Nederland en de waardeontwikkeling van hun beleggingen. Deze positieve stemming neemt echter een paar maanden al niet verder toe. Ook in de waardering van de eigen financiële situatie zijn geen wijzigingen waar te nemen. ,,Deze collectieve inschatting leidt er waarschijnlijk toe dat beleggers de ingezette koers vasthouden'', aldus ING.