Euronext heeft een bodemprocedure aangespannen tegen concurrent The Order Machine (TOM), omdat het bedrijf optieproducten zou kopiëren.

Dat schrijft De Financiële Telegraaf vrijdag. Als de rechter de eis inwilligt, wil Euronext een schadeclaim indienen.

"Over de hoogte van het eventuele bedrag kunnen we nog geen uitspraak doen", zegt een woordvoerder van het beursbedrijf in de krant. "Het gaat ons allereerst om dat TOM met kopiëren stopt."

Volgens Euronext doet TOM inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van de opties van het bedrijf. De door Euronext ontwikkelde producten zouden 'stelselmatig' worden gekopieerd.

TOM-directeur Willem Meijer wijst in de krant de aantijgingen van de hand. "Door onze producten is er juist meer concurrentie en transparantie in de markt gekomen."

Ontevreden

TOM bestaat sinds 2009 en is opgericht door Binckbank en handelshuis Optiver. Die waren ontevreden over de transactiekosten van het optiehandelplatform van Euronext. Sinds de komst van TOM zijn die transactiekosten flink gedaald.

Euronext en TOM hebben al vaker tegenover elkaar in de rechtszaal gestaan. Een jaar geleden trok TOM aan het kortste eind, toen de rechter sommeerde dat de merknaam AEX niet langer gebruikt mocht worden.

In 2012 besliste de rechter juist in het voordeel van TOM. Toen wilde Euronext de effectenmakelaar niet toelaten op het optieplatform NYSE Liffe.