De Europese beurzen zijn vrijdag na een lusteloze handelsdag overwegend met kleine verliezen gesloten. 

Beleggers namen een voorschot op het weekeinde, ook omdat de beurzen in New York dicht bleven vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,2 procent op 418,70 punten. De MidKap zakte ook 0,2 procent, tot 649,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,2 en 0,5 procent in. In Londen eindigde de FTSE-index nagenoeg onveranderd.

Onder de 25 hoofdfondsen in Amsterdam waren er duidelijk meer verliezers (17) dan winnaars. Grootste stijger was uitzendconcern Randstad, met een plus van 0,9 procent. Telecombedrijf KPN stond onderaan met een verlies van 2,4 procent.

Aalberts 

Bij de middelgrote fondsen sloot Aalberts Industries 0,8 procent in de plus. De industrieel toeleverancier neemt Flamco over, een grote producent van expansievaten voor verwarmings- en koelingsinstallaties. Financiële details werden daarbij niet gegeven. Verkopende partij Voestalpine verloor in Wenen 0,1 procent.

Ballast Nedam won bijna 4 procent zonder duidelijke reden. Het bouwbedrijf opent maandag de boeken over de eerste helft van 2014.

Het aandeel EasyJet werd in Londen 1 procent meer waard, in reactie op de vervoerscijfers over de maand juni. Daarin vervoerde de prijsvechter ruim 10 procent meer passagiers. In Amsterdam leverde Air France-KLM 1,7 procent in. Eerder op de dag meldde Het Financieele Dagblad dat het concern een partij zoekt die zijn vrachtdivisie in zijn geheel wil overnemen. In voorbereiding daarop wordt het onderdeel mogelijk verplaatst naar Parijs.

Erste

De Oostenrijkse Erste Bank raakte 16 procent van zijn beurswaarde kwijt na een winstwaarschuwing. De op twee na grootste bank van Oost-Europa moet meer afschrijven op slechte leningen dan voorzien.

De euro was 1,3595 dollar waard, tegen 1,3606 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,3 procent lager op 103,72 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 110,57 dollar per vat.

Bekijk de laatste beurskoersen van AEX-bedrijven