Aalberts Industries lijft nog deze maand Flamco, een grote producent van expansievaten voor verwarmings- en koelingsinstallaties, volledig in.

Dat maakt de industrieel toeleverancier vrijdag bekend.

De overnamesom werd niet vermeld, wel de geschatte jaaromzet van Flamco en zijn dochterbedrijven. Die bedraagt zo'n 125 miljoen euro.

Bij het bedrijf werken ongeveer zevenhonderd mensen. Het heeft productielocaties in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en China. Ook heeft Flamco verkoopkantoren in diverse Europese landen.

De resultaten van Flamco worden met ingang van 1 juli worden geconsolideerd en dragen direct bij aan de winst per aandeel. De overname wordt gefinancierd uit kredietfaciliteiten.

Positie

Met de acquisitie versterkt Aalberts naar eigen zeggen zijn positie op de markt voor klimaatbeheersingssystemen.

Aalberts neemt met Flamco een bedrijf over waar veel Nederlanders zonder het te weten mee te maken hebben. De meeste mensen hebben wel een rood expansievat van de onderneming in huis, weet analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.

Blij

Flamco liet in een verklaring weten blij te zijn met zijn nieuwe eigenaar. Samen kunnen de bedrijven met een completer productaanbod de boer op, wat de marktpositie ten goede komt, aldus de onderneming.
 
Het expansievat, dat in gesloten cv-systemen wordt gebruikt om de druk stabiel te houden, werd vlak na de oorlog bedacht door Flamco-oprichter Johan Wormmeester. In de jaren vijftig zijn de vaten in productie genomen.

Flamco werd in 1986 overgenomen door de industrieel toeleverancier Polynorm, die op zijn beurt in 2002 werd opgeslokt door Voestalpine.

Mooie acquisitie

Hij spreekt vrijdag van een mooie en grote acquisitie. "Flamco past prima in het productenpakket van Aalberts, en het is een bedrijf met een vrij internationale positie", aldus de marktvorser.

Na het vertrek van topman Jan Aalberts is het volgens Van Beek rustig geweest wat betreft overnames bij het concern, constateert hij. Maar met Flamco maakt het direct een grote stap.

Kraal

"Dit is een vrij grote kraal, met 125 miljoen euro omzet. Normaal is het kralen rijgen met een omvang van 10 tot 20 miljoen euro. Nu komt er meteen zo'n 6 procent van de totale omzet bij."
 
Van Beek, die het advies aanbevolen met een koersdoel van 26 euro op het aandeel heeft, noemde het momentum van de acquisitie ook goed. Aalberts sloot donderdag op 23,81 euro.