De Maleisische regering wil de verlieslijdende vliegtuigmaatschappij Malaysian Airlines volledig opkopen in een poging het bedrijf op de rails te houden. 

Dat melden twee ingewijden donderdag aan persbureau Reuters. De plannen zouden nog deze maand worden besproken door premier Najib Razak, maar pas aan het einde van dit jaar worden uitgevoerd.

Het van de beurs halen van Malaysia Airlines maakt het voor de regering van Maleisië mogelijk om enkele winstgevende takken van het bedrijf te verkopen, zoals budgetmaatschappij Firefly en sommige gronddiensten. Ook zou de regering van Razak flink willen snijden in de torenhoge personeelskosten en het bestuur willen vervangen.

Bij de nationalisatie wil de Maleisische premier gebruikmaken van een staatsinvesteringsfonds, dat nu al voor bijna zeventig procent eigenaar is van de luchtvaartmaatschappij. Tegen de huidige aandelenprijs zou het fonds nog een kleine 1,1 miljard ringgit (244 miljoen euro) moeten bijpassen om andere aandeelhouders uit te kopen.

Belang

Door ook het overige belang in Malaysia Airlines over te nemen hoeft de Maleisische regering niet langer rekening te houden met andere aandeelhouders. Ook zou premier Razak op die manier beter een vuist kunnen maken tegen de machtige luchtvaartvakbond in Maleisië, die eerdere pogingen om het bedrijf te herstructureren tegenhield.

Malaysia Airlines lijdt al een goeie drie jaar verlies als gevolg van de stevige concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen in Zuidoost-Azië. Na het verdwijnen van het toestel met vluchtnummer 370 in maart van dit jaar - waar 227 passagiers in zaten - liep het aantal boekingen nog eens sterk terug. Malaysia Airlines presenteerde kort daarop de zwakste resultaten in twee jaar tijd.

Sinds het verdwijnen van het toestel zijn de aandelen van de maatschappij zestien procent in waarde gedaald. Het nieuws over een mogelijke nationalisatie werd op de beurzen met open armen ontvangen. Bij het sluiten van de Maleisische beurs stond het aandeel op iets minder dan tien procent winst.