De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met flinke winsten dankzij geruststellende woorden van president van de Europese Centrale Bank en een sterke banengroei in de VS.

In Amsterdam was NN, de verzekeraar die woensdag debuteerde op de beurs, opnieuw een van de sterkste stijgers.

De AEX-index steeg 0,9 procent tot 419,53 punten en de MidKap ging 0,8 procent vooruit tot 650,87 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 0,7 en 1,2 procent.

De ECB handhaafde de rente na de verlaging van een maand geleden, zoals verwacht werd door de markten. ''Draghi kan de markten tevreden houden met de toezegging klaar te staan om in te grijpen. Tot nu toe is hij daar niet echt toe gedwongen, kortom Draghi heeft de markten overtuigd'', aldus een handelaar.

Het positieve sentiment stoelde ook op een veel sterker dan verwachte banengroei in de VS vorige maand. Exclusief de agrarische sector kwamen er 288.000 banen bij, waar economen in doorsnee rekenden op de aanwas van 215.000 stuks.

Introductiekoers

NN, de van ING afgesplitste verzekeraar, won 5,8 procent tot 22,50. De stukken hadden een introductiekoers van 20 euro en sloten woensdag al met een koerswinst van 6,3 procent. Branchegenoot Aegon deed ook goede zaken en voerde met een winst van 3,1 procent de AEX aan.

Randstad stond onderaan met een min van 1,6 procent, nadat analisten van Bank of America zich negatief over het aandeel van het uitzendbedrijf hadden uitgelaten. Shell (min 0,8 procent) en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco (min 0,1 procent) waren de enige andere dalers.

E-Plus

KPN stond lange tijd in de min, maar sloot 0,3 procent hoger. Analisten bogen zich over de vraag wat KPN kan of moet doen met de miljarden die binnenstromen door de verkoop van de Duitse dochter E-Plus.

Eén conclusie was dat het verlagen van de schulden nog niet zo eenvoudig is omdat in 2014 en 2015 slechts 1,7 miljard euro aan uitstaande obligaties in aanmerking komt voor aflossing. Daarnaast zijn er weinig overnameprooien voor het telecombedrijf.

De euro was 1,3606 dollar waard, tegen 1,3650 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,7 procent tot 103,77 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 110,74 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven