NN (Nationale-Nederlanden) lijkt niet van plan zich te gaan bemoeien met de verkoop van Vivat, de voormalige verzekeringstak van het genationaliseerde SNS Reaal, die naar verwachting nog deze zomer wordt geprivatiseerd. 

''Onze prioriteit is het versterken van de markten waarin we actief zijn. De focus ligt daarbij op autonome groei '', zei topman Lard Friese woensdag bij de beursgang van het bedrijf in Amsterdam.

Daarnaast wees Friese op de schaalgrootte die NN al heeft in Nederland en op de ''financiële verantwoordelijkheid'' die de voormalige verzekeringsdivisie van ING draagt als zelfstandig, beursgenoteerd bedrijf.

Bovendien mág NN op dit moment niet op het overnamepad. Zolang ING een meerderheidsbelang houdt, valt de verzekeraar onder het overnameverbod dat het financiële concern opgelegd heeft gekregen vanuit Brussel, omdat het in 2008 staatssteun ontving.

Friese ziet na een zware periode lichtpunten in de Europese verzekeringsmarkt. "De branche heeft in Europa niet de meest eenvoudige tijd achter de rug, met name door de zeer lage rente'', zei Friese. "Wij hebben ons daar prima doorheen genavigeerd. Inmiddels zie je dat het op macro-economisch terrein stapsgewijs weer wat beter gaat.''

Oost-Europa

De autonome groei waar Friese van spreekt, moet voorlopig wel vooral uit het buitenland komen. Vooral in Oost-Europa ziet hij mogelijkheden, omdat de markt voor levensverzekeringen en pensioenen daar nog onderontwikkeld is.

"Wij zijn goed gepositioneerd om daar op in te spelen nu de markt aantrekt'', aldus de topman. Een andere groeimarkt is Japan, ook dankzij het economische stimuleringsbeleid van de regering.

Woekerpolis

Over de financiële gevolgen voor NN van de zich voortslepende woekerpolisaffaire, sprak Friese zich niet uit. "De lopende procedures geven een heel onduidelijk beeld van hoe het zich ontwikkelt'', zei hij.

De topman benadrukte dat NN streeft naar een individuele oplossing voor ontevreden klanten. "Het gaat over een veelvoud aan producten en elke klant heeft zijn eigen financiële situatie en behoefte'', zei hij.

Ondanks de blijvende onzekerheid over de woekerpolissen omarmden beleggers NN. Het aandeel ging voor 20 euro naar de beurs en kreeg er in korte tijd ruim 1 euro bij. Investeerders zien volgens Friese "een goed gekapitaliseerde firma'' met sterke posities in zeer diverse markten.

ING

Met de verzelfstandiging van verzekeraar NN is ING weer een pure bank geworden, zij het nog met flinke belangen in NN en het Amerikaanse Voya. Dat zei Ralph Hamers, de bestuursvoorzitter van ING woensdag.

Volgens hem is de verzelfstandiging ''een van de laatste stappen'' in het herstructureringsproces dat werd ingezet nadat de overheid het financiële concern in 2008 en 2009 de helpende hand had toegestoken.

De topman sprak van een ''mijlpaal'', maar moest ook erkennen dat ING en NN ''met gemengde gevoelens'' uit elkaar gaan.

Zo heeft de afslankkuur die de Europese Commissie ING voorschreef wegens de ontvangen staatssteun volgens Hamers tot wel meer ''pijnlijke keuzes'' geleid. Maar dat het proces nu zijn afronding nadert, biedt ''meer ruimte om op onderdelen weer te gaan groeien'', zei hij.

Samenwerking

Voor klanten van ING die ook verzekeringen hebben lopen, verandert er volgens Hamers niets. De twee bedrijven blijven samen producten aanbieden. ''Dat kan ook zonder dat we belangen in elkaar hebben'', zei de topman. ING heeft daarover al in 2010 afspraken gemaakt met zijn verzekeringsdivisie.

Verkoop

Voor de verkoop van het resterende belang van 71,6 procent in NN, die uiterlijk eind 2016 moet zijn voltooid, houdt ING alle opties open.

Mogelijk worden de aandelen naar de beurs gebracht, maar een zogeheten spin-off waarbij de stukken worden overgedragen aan bestaande aandeelhouders van ING, behoort ook tot de mogelijkheden. ''Het gaat erom wat de beste waarde oplevert'', aldus Hamers.

Euronext

Ook voor beursbedrijf Euronext Amsterdam, dat onlangs zelf een notering kreeg, is de beursgang van NN volgens topman Cees Vermaas een soort mijlpaal. Het is met een opbrengst van ruim 1,5 miljard euro de grootste in Amsterdam sinds 2007, en de grootste in continentaal Europa tot dusver in 2014.

Het toont volgens Vermaas aan dat beleggers er weer zin in hebben. ''Dit jaar is op Euronext al 22 miljard euro opgehaald. Daarmee liggen we weer op koers.''

Dit moet u weten over de beursgang van NN