De Europese Commissie stemt in met de voorgenomen overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus door O2, een telg van het Spaanse Telefónica. 

Dit meldt de Europese Commissie woensdag. 

Telefónica doet in ruil voor de goedkeuring concessies die ervoor moeten zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft op de Duitse markt voor mobiele telefonie. 

Door de fusie tussen O2 en E-Plus ontstaat een van de grootste spelers op de Duitse telecommarkt.

Om te voorkomen dat dit bedrijf te veel macht krijgt, moet Telefónica voor de afronding van de overname onder meer 30 procent van zijn netwerkcapaciteit in Duitsland verkopen aan één tot drie partijen die niet over een eigen netwerk beschikken.

Topman

KPN-bestuurder Thorsten Dirks wordt na de fusie de nieuwe topman van Telefónica in Duitsland. Hij stapt dan op als KPN-bestuurder. Dirks is al zeven jaar de topman van E-Plus en zit sinds 2011 in het bestuur van KPN.

Consumenten 

Volgens Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) nemen de toezeggingen van Telefónica de zorgen over de concurrentie weg. ''Consumenten blijven profiteren van een concurrerende markt'', concludeerde hij.

KPN kondigde de verkoop van E-Plus vorig jaar al aan. De transactie levert het Nederlandse telecombedrijf 8,6 miljard euro op, die het goed kan gebruiken om de eigen financiële positie te versterken.

Dividend

KPN krijgt bij afronding van de transactie 5 miljard euro in contanten voor E-Plus. Daarnaast verwerft het Nederlandse bedrijf een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland.

Het grootste deel van het geld wordt gebruikt om de balans van KPN te versterken. Daarnaast wil het bedrijf weer dividend gaan uitkeren aan aandeelhouders.

Blok

KPN-Topman Eelco Blok gaf aan ''tevreden'' te zijn met de goedkeuring uit Brussel. ''Dit stelt ons in staat een duurzaam en groeiend dividend te betalen, gecombineerd met een solide financieel profiel'', stelde hij.

''Na afronding van de transactie heeft KPN een aantrekkelijk belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland en zal het mogelijk profiteren van dividenduitkeringen.''

Opluchting

Het groene licht vanuit Brussel voor de verkoop van E-Plus is een opluchting voor KPN. Dat concludeert analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Versteeg wijst erop dat de toestemming door de Europese Commissie moeizaam tot stand is gekomen en dat steeds meer signalen leken te wijzen op problemen.

Concurrentie

Met de voorwaarde dat Telefónica netwerk verkoopt aan nieuwe aanbieders zal er aan de concurrentieverhoudingen in Duitsland uiteindelijk weinig veranderen, aldus de analist.

De concessies van Telefónica hebben volgens Versteeg geen nadelige gevolgen voor KPN, dat een belang van 20,5 procent krijgt in Telefónica Deutschland.

Het voordeel voor beide bedrijven zit hem vooral in de ''enorme kostenbesparingen'' die via de samenvoeging van E-Plus en O2 ontstaan. ''Het leek er lange tijd op dat die niet konden worden gerealiseerd, maar het blijkt nu toch te kunnen.''

Balans

Met de verkoop brengt KPN volgens Versteeg zijn balans voldoende op orde. Op langere termijn blijft het bedrijf in de ogen van de analist een overnameprooi. Versteeg verwacht in dat verband uiteindelijk een nieuwe poging van América Móvil. ''KPN is nu beter te behappen. Het wordt een kleiner bedrijf met minder schuld.''

Het aandeel KPN, dat door Versteeg niet wordt aanbevolen, noteerde woensdag rond 13.30 uur 0,6 procent in de plus op 2,66 euro.