De Europese aandelenmarkten beleefden woensdag een rustige handelsdag. In Amsterdam wisten telecomreus KPN en verzekeraar NN (voorheen Nationale-Nederlanden) de aandacht op zich gericht.

De eerste mag van de Europese Commissie zijn Duitse dochter E-Plus verkopen. NN beleefde zijn eerste handelsdag.

De AEX-hoofdindex sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 415,85 punten, de MidKap-index ging 0,5 procent omhoog tot 645,98 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt en Londen stegen tot 0,2 procent, terwijl die in Parijs 0,4 procent daalde.

KPN

KPN daalde 1,9 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AEX. Aanvankelijk steeg het aandeel nadat Brussel groen licht had gegeven voor de overname van E-Plus door Telefónica Deutschland.

KPN verwerft bij afronding van de deal een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland. Naarmate duidelijker werd welke voorwaarden Brussel heeft gesteld, smolt die koerswinst evenwel weg. "Telefónica moet toch behoorlijk wat capaciteit afstoten. De concurrentie en prijsdruk in Duitsland blijven daardoor stevig'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilssen.

NN

ING (plus 0,4 procent) bracht zijn verzekeringstak NN, voorheen Nationale-Nederlanden, naar de beurs voor 20 euro per aandeel. De debutant werd warm onthaald en steeg in het eerste halfuur van de handel al met ruim 5 procent. NN sloot uiteindelijk 6,3 procent hoger op 21,26 euro.

Vopak kwam met de uitkomsten van zijn strategische onderzoek naar buiten. Het tankopslagbedrijf zet de komende tijd vijftien kleinere terminals in de etalage en wil verder met bezuinigingen en lagere investeringen ervoor zorgen dat het resultaat in 2016 weer beter is dan de winst van 2012, die voorlopig niet te overtreffen valt. Het aandeel Vopak steeg 1,7 procent.

Orange

In Parijs speelde Orange 3,5 procent kwijt. Het telecombedrijf ziet voorlopig geen mogelijkheden om zijn krachten te bundelen met een branchegenoot. Orange was eerder in beeld voor de mogelijke overname van telecombedrijf Bouyges.

De rustige Europese beurshandel kreeg woensdag nauwelijks inspiratie van beter dan verwachte cijfers van salarisstrookverwerker ADP over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Het wachten is op het overheidsrapport over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, dat donderdag verschijnt, en op de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), zo wisten marktvorsers.

Euro

De euro was 1,3652 dollar waard, tegen 1,3685 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 105,07 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en kostte daarmee 111,67 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl  | Dit moet u weten over de beursgang van NN