Vopak wil ongeveer 15 voornamelijk kleinere terminals van de hand doen. Dat maakte het tankopslagbedrijf woensdag bekend in een strategie-update. 

Vopak, dat ook een verlaging van zijn investeringen en kostenbesparingen aankondigde, hoopt met de ingrepen in 2016 het bedrijfsresultaat (ebitda) van 768 miljoen uit 2012 te overtreffen.

De terminals die in de verkoop worden gedaan dragen volgens Vopak ongeveer 4 procent bij aan het totale bedrijfsresultaat.

Als gevolg van een aanzienlijke toename in het aanbod van opslagcapaciteit gaat het bedrijf zich richten op grote 'hubs', terminals die wereldwijde groei faciliteren in de markten voor gas, terminals in belangrijke markten met structurele tekorten en industriële- en chemieterminals in Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

Wetgeving

De toegenomen capaciteit heeft er samen met onder meer wetgeving toe geleid dat de bezettingsgraden en tarieven onder druk staan, voornamelijk in Europa.

''Bovendien is de tijdige uitvoering van nieuwe winstgevende uitbreidingsprojecten minder voor de hand liggend geworden'', aldus Vopak. Het bedrijf verwacht vanaf 2016 een structurele kostenverlaging van circa 30 miljoen euro te hebben gerealiseerd. Tot aan dat jaar zal Vopak circa 700 miljoen euro investeren in plaats van het eerder aangegeven maximum van 800 miljoen euro.