Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie bleken dinsdag een bron van inspiratie voor de Europese beurzen.

Na een mat begin van de handel wonnen de graadmeters in de tweede helft van de dag aan vaart en sloten met solide winsten.

De Amsterdamse effectenbeurs eindigde 0,6 procent hoger op 415,48 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 642,64 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 0,9 procent bij.

Kort na de opening van de beurshandel in de VS, werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in juni in rustig tempo was toegenomen.

Daarnaast kwamen stevige verkoopcijfers van de Amerikaanse automarkt naar buiten. Gunstige voortekenen, vinden economen, voor een stevig herstel van de economische groei in het tweede kwartaal.

In Europa stelde onderzoeksbureau Markit dat de activiteit in de Spaanse industrie vorige maand in het sterkste tempo van de afgelopen 7 jaar is gegroeid. Maar in Nederland zwakte de groei van de industrie af, tot het laagste niveau sinds juli vorig jaar, aldus de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Verder ging de Duitse industrie vooruit, maar in een lager tempo dan voorheen.

ING

ING was lijstaanvoerder in de AEX met een winst van 2,2 procent. Grootste daler was AkzoNobel met een min van 1,6 procent. Fugro noteerde 0,2 procent hoger; de bodemonderzoeker neemt het Afrikaanse Geofor Group over voor een onbekend bedrag.

In de MidKap steeg het aandeel Exact met bijna 3 procent. Het softwarebedrijf verkoopt zijn in Canada gevestigde tak Longview voor een onbekend bedrag aan investeerder Merlin Equity Partners. Exact verkreeg Longview in 2007 voor 50,4 miljoen dollar. Lijstaanvoerder in de index was Aperam met ruim 4 procent winst.

BNP Paribas

BNP Paribas won in Parijs 3,6 procent. Het financiële concern bekende in de Verenigde Staten schuld voor de schending van handelssancties en moet een boete van bijna 9 miljard dollar betalen. Beleggers waren opgetogen dat de bank het dividend desalniettemin niet wil schrappen. De Duitse bouwer Bilfinger verloor bijna 18 procent na een scherpe bijstelling van de winstverwachting.

Club Mediterranee (Club Med) maakte in Parijs een koerssprong van bijna 10 procent tot het hoogste niveau in zo'n 5 jaar. De Italiaanse zakenman Andrea Bonomi heeft 790 miljoen euro op tafel gelegd om de uitbater van luxe vakantieresorts over te nemen. Dat is ruim een vijfde meer dan een groep Chinese investeerders vorig jaar had geboden.

Euro

De euro was 1,3684 dollar waard, tegen 1,3690 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,2 procent lager op 105,14 dollar. Brentolie stond ook 0,2 procent lager op 112,14 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven