BNP Paribas heeft werknemers straffen opgelegd, omdat ze betrokken waren bij het schenden van handelsembargo's tegen Cuba, Iran en Sudan.

 Een aantal van die medewerkers heeft de Franse bank bovendien verlaten.

Dat zei topman Jean-Laurent Bonnafé dinsdag in een toelichting op de miljardenschikking die de bank trof. Hoeveel werknemers op de vingers zijn getikt, hield Bonnafé daarbij in het midden.

De Franse bank moet 5,8 miljard euro opzij zetten in het tweede kwartaal van dit jaar voor de boete die het heeft gekregen voor schending van Amerikaanse handelssancties tegen Iran, Cuba en Sudan. 

Voor het overige deel van de boete van in totaal 8,9 miljard dollar (6,6 miljard euro) had BNP al een voorziening getroffen.

Boete

Maandag werd bekend dat BNP Paribas voor een rechtbank in New York schuld had bekend voor de schending van handelssancties en dat het een boete van bijna 9 miljard dollar dollar moet betalen.

Onderdeel van de schikking is ook dat het kantoor van de Franse bank in New York per 1 januari een jaar lang bepaalde financiële transacties in de VS niet mag uitvoeren en dat sommige hoge personeelsleden sommige werkzaamheden niet mogen uitvoeren.

Werknemers

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte maandagavond al bekend dat BNP van dertien werknemers afscheid heeft moeten nemen. Naast enkele hoge managers in de Verenigde Staten blijkt het ook om operationeel topman Georges Chodron de Courcel te gaan, die halverwege juni zijn vertrek al aankondigde.

BNP Paribas liet destijds nog weten dat de 64-jarige Chodron zou vertrekken omdat hij met pensioen ging. Hij werd daarbij bejubeld voor zijn "doorslaggevende bijdrage" aan de groei van de Franse Bank. BNP noemde Chodron in de aankondiging een "drijvende kracht".

Bonnafé liet tijdens de toelichting eveneens weten dat BNP spijt heeft van de misdragingen. "De misstanden die tijdens het onderzoek aan het licht zijn gekomen, gaan in tegen de principes die BNP Paribas altijd heeft willen aanhouden", aldus de topman, die zelf eveneens onder vuur lag vanuit de VS.

Boete

De afgelopen weken werd druk gespeculeerd over de hoogte van het boetebedrag, waarvan gefluisterd werd dat het zou kunnen oplopen tot meer dan 10 miljard dollar. De Franse regering oefende druk uit op Washington om de straf te matigen.

Overigens gaf BNP Paribas aan dat het dividend dit jaar op 1,50 euro uitkomt, gelijk aan vorig jaar. Eerder stelde het financiële concern nog te mikken op een dividendverhoging.

Lees ook: BNP Paribas betaalt boete van 8,9 miljard