Fugro neemt Geofor Group over. Dat werd dinsdag bekendgemaakt zonder het afgeven van financiële details.

Het overgenomen bedrijf heeft onder meer vestigingen in Gabon, Congo, en Kameroen. Het behaalde in 2013 een omzet van circa 25 miljoen euro met zo'n zeshonderd werknemers.

De overname past binnen de groeistrategie van de bodemonderzoeker, aldus analisten van ING en Rabobank. De kleine acquisitie voegt circa 1 procent aan nieuwe omzet toe.

Volgens ING bouwt Fugro met de overname aan een sterke positie in Afrika, waar gezien de rijkdom aan bodemschatten veel potentieel werk ligt te wachten. Het bedrijf heeft aangegeven dat het dit jaar 3 procent 75 miljoen euro (3 procent) aan omzetgroei wil behalen door overnames. Daarvan is inclusief deze overname de helft gerealiseerd, aldus ING.

30 miljoen

De overnameprijs is niet bekendgemaakt maar Rabobank schat dat Fugro circa 30 miljoen euro heeft betaald. Daarbij gaat de bank er vanuit dat de ebit-marge bij Geofor tussen de 12 en 15 procent ligt, en dat de overnamesom ongeveer 8,5 keer de ebit bedraagt. De bijdrage aan de winst per aandeel schat Rabobank op 0,03 euro in 2015

Beide banken hebben een hold-advies voor Fugro, dat dinsdagochtend na een kleine drie kwartier handel 0,1 procent lager stond op 41,77 euro.