De Persgroep heeft een overnamebod gedaan op het Britse mediaconcern Mecom, de eigenaar van Wegener en Media Groep Limburg.

Dit melden beide concerns maandag.

De Persgroep heeft in totaal 196 miljoen pond (245 miljoen euro) over voor Mecom. Het bestuur van dat bedrijf heeft al overeenstemming bereikt met De Persgroep over de voorwaarden voor het bod.

Een deel van de aandeelhouders van Mecom heeft al duidelijk gemaakt voor de overname te stemmen. Hierdoor heeft De Persgroep al ruim 44 procent van de uitstaande aandelen Mecom toegezegd gekregen.

Uit documenten die maandag zijn gepubliceerd bleek dat De Persgroep Mecom vorige maand in eerste instantie benaderde met het voorstel om Wegener voor circa 220 miljoen euro over te nemen. 

De Britten konden leven met die prijs, maar vreesden dat er na de verkoop van Wegener een te klein bedrijf zou overblijven. Daarop werd gezocht naar een mogelijkheid om De Persgroep het hele bedrijf over te laten nemen.

Multimedia

Volgens Persgroep-topman Christian Van Thillo is de overname noodzakelijk om kranten om te kunnen vormen tot winstgevende multimedia-merken. Mecom liet weten dat de voorgestelde transactie een goede uitkomst is van de strategische heroriëntatie die de afgelopen twee jaar is uitgevoerd.

De Persgroep is uitgever van onder andere de VolkskrantHet Parool en Trouw. Mecom geeft via Wegener vooral regionale kranten uit zoals de Stentor. Daarnaast is Mecom eigenaar van Media Groep Limburg. Het Britse bedrijf bereikte eerder dit jaar overeenstemming met de Belgische uitgever Concentra over de overname van die uitgever van dagbladen De Limburger en Limburgs Dagblad

De Persgroep is bereid die overname onder de huidige voorwaarden te steunen. Mecom is verder eigenaar van twee Deense kranten.

Krimp

De Persgroep is naast de genoemde Nederlandse kranten ook eigenaar van radiozender Q-Music en van de Belgische kranten Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 900 miljoen euro, ongeveer gelijk verdeeld over België en Nederland, en heeft zo'n 2.900 medewerkers.

Mecom zag zijn omzet vorig jaar dalen tot 808 miljoen euro. Het bedrijf heeft al lange tijd last van de aanhoudende krimp van de inkomsten uit advertenties. Die namen vorig jaar opnieuw met ruim een vijfde af.

Profiel: Mecom | Profiel: De Persgroep | OR Media Groep Limburg vertrouwt op overname door Concentra | NVJ bang voor verlies banen en pluriformiteit | ACM verwacht melding De Persgroep en Mecom