De overname van verscheidene Alstom-onderdelen door General Electric is goed voor de werkgelegenheid in Frankrijk.

Dat zei de topman van het Franse Alstom, Patrick Kron, maandag in een toelichting. De deal tussen het bedrijf en zijn Amerikaanse koper is volgens Kron een 'combinatie van Alstom's kundigheid en GE's economische kracht'.

Het bedrijf uit Parijs ging dit weekeinde akkoord met een bod van zeventien miljard dollar (12,5 miljard euro) van General Electric. De Amerikanen worden daardoor onder meer eigenaar van de energieafdeling van Alstom.

Door die gedeeltelijke overname blijven volgens Kron banen gespaard en zijn de nationale belangen van Frankrijk beschermd.

Treintak

Na de miljardendeal is Alstom alleen nog eigenaar van zijn treinentak, die goed is voor ongeveer een kwart van de omzet van het bedrijf. Ook houden de Fransen een belang van vijftig procent in zijn kleine afdeling voor duurzame energie. De andere helft daarvan komt in handen van General Electric. 

Alstom blijft eveneens voor de helft eigenaar van zijn afdeling voor kernenergie. Om te garanderen dat die tak in Frankrijk blijft, heeft de Franse overheid een belang genomen in het industriële conglomeraat. Parijs wil dat belang de komende twee jaar uitbouwen naar ongeveer twintig procent.