De Europese aandelenbeurzen sloten maandag met verliezen.

Tegenvallende industriecijfers bevestigden de vrees bij beleggers dat het economische herstel in de eurozone aan kracht heeft verloren. Ook drukte de aanhoudende onrust in het olierijke Irak op het beurssentiment.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent lager op 415,59 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 651,94 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in.

''De inkoopmanagersindexen (die de bedrijvigheid in de economie weerspiegelen) uit een aantal eurolanden vallen wat tegen. In de meeste landen is nog wel sprake van groei, maar in Frankrijk blijft de economie krimpen. In China viel de groei van de industrie daarentegen juist mee", zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de economie van de eurozone deze maand is afgenomen, tot het laagste niveau van het afgelopen halfjaar. Vooral in Frankrijk vielen de ontwikkelingen tegen. Eerder op de ochtend liet de Britse bank HSBC nog weten dat de Chinese industrie in juni voor het eerst in 6 maanden weer groei liet zien.

KPN

KPN behoorde tot de grotere dalers in de AEX met een min van 1,3 procent. Volgens de Britse krant Financial Times hebben veel nationale toezichthouders bedenkingen bij de overname van KPN-dochter E-Plus door het Spaanse Telefónica. Het Duitse blad Bild meldde dat eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) desondanks deze week met een positief oordeel over de voorgenomen overname komt.

Chipmachinemaker ASML sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,4 procent. ArcelorMittal klom 0,7 procent. Het staalconcern profiteerde van het nieuws dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in het sterkste tempo van de afgelopen zeven maanden is gegroeid.

Alstom

In Parijs stapten beleggers uit het aandeel Alstom (min 4,1 procent), nu de overnamestrijd rond het bedrijf lijkt te zijn beslist. Het Franse industriële concern heeft besloten zijn energieactiviteiten grotendeels te verkopen aan zijn Amerikaanse branchegenoot General Electric (GE). Daarmee lijkt GE de strijd met het Duitse Siemens (min 1,7 procent) definitief te hebben gewonnen.

De euro was 1,3592 dollar waard, tegen 1,3590 bij het sluiten van de Europese effectenmarkten op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 106,07 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper op 113,98 dollar per vat.

Lees de actuele beurskoersen op Belegger.nl