De raad van bestuur van het industriële conglomeraat Alstom heeft het overnamebod van General Electric unaniem aanvaard.

Het gaat om een deal van zeventien miljard dollar (12,5 miljard euro). De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de overeenkomst.

General Electric laat weten dat als aandeelhouders akkoord gaan met de overname, de deal volgend jaar rond moet zijn. De overeenkomst hangt af van de Franse overheid die naar verwachting twintig procent van de aandelen in Alstom koopt.

Het Amerikaanse bedrijf probeert de overname al maanden rond te krijgen. General Electric verhoogde donderdag wederom zijn bod op de Alstom-onderdelen in de hoop de Franse regering te kunnen overtuigen. Ook het Duitse bedrijf Siemens en een bedrijfstak van Mitsubishi aasden op de deal met Alstom.

Franse overheid

De overnamepoging van GE stuitte lang op zwaar verzet van de Franse overheid, die in eerste instantie meer zag in een samensmelting van de energie- en transportdivisies van Alstom en Siemens. Dat Duitse bedrijf bracht onlangs samen met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries dan ook zelf een bod uit op Alstom. Deskundigen oordeelden echter dat de opzet van dat aanbod te complex was en op grote bezwaren van mededingingsautoriteiten zou stuiten.

GE paste ondertussen zijn plannen aan, in de hoop op die manier de steun van Parijs te verwerven. Daarbij werden de diverse samenwerkingsverbanden bedacht en werd onder meer beloofd dat er 1000 banen in Frankrijk zullen worden gecreëerd.

GE-topman Jeff Immelt benadrukte in een toelichting dat de uiteindelijke deal goed is voor alle betrokken partijen. Het Amerikaanse bedrijf verwacht alle transacties in 2015 af te ronden.

Reactie Siemens

Siemens is bereid de onderhandelingen met Alstom te heropenen, in het geval de overname van een groot deel van het Franse bedrijf door General Electric (GE) mislukt, zo stelt de topman van Siemens, Joe Kaeser.

''Het is nog niet gedaan'', stelde Kaeser. ''We staan nog altijd open voor gesprekken. De deur staat open voor Alstom en de Franse regering.''