De Franse overheid wil een belang van 20 procent in Alstom. Deze eis geldt als voorwaarde voor goedkeuring voor de overname van de energieactiviteiten van het Franse concern door het Amerikaanse General Electric (GE).

Dat maakte de Franse minister Arnaud Montebourg (Economische Zaken) vrijdag tijdens een persconferentie bekend.

Montebourg sprak tijdens de persconferentie zijn voorkeur uit voor het bod van GE, dat met het Duitse Siemens strijdt om Alstom. Het bod van GE krijgt echter alleen groen licht als de overheid erin slaagt het beoogde belang in Alstom op te bouwen.

''Frankrijk moet een belang van 20 procent krijgen'', stelde Montebourg. ''Lukt dat niet, dan wordt het bod van GE geblokkeerd.''

Gevecht

Met de steun van Parijs komt mogelijk een einde aan het gevecht tussen GE en het Duitse Siemens om Alstom. Siemens bracht eerder deze week samen met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries ook een bod uit op onderdelen van het Franse concern.

Het bestuur van dat bedrijf hield volgens ingewijden echter een voorkeur voor GE. De bestuurders maken naar verwachting dit weekeinde een keuze tussen beide biedingen.

De topbestuurders van GE en Siemens onderhandelden de afgelopen tijd meerdere keren met de Franse president François Hollande en zijn ministers over hun plannen met Alstom. Daarbij beloofde GE onder meer dat er duizend extra banen gecreëerd zullen worden in Frankrijk.

Het Amerikaanse bedrijf liet vrijdag nog niet weten of het op de nieuwe eisen van de Franse regering ingaat.