De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag opnieuw met kleine winsten gesloten.

De aanhoudende overnamekoorts in de farmaceutische sector en optimisme over de economische groei hielpen de graadmeters verder omhoog, waardoor de Dow Jones en de S&P 500 nieuwe recordhoogtes bereikten.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de plus op 16.947,08 punten. De brede S&P 500 steeg eveneens 0,2 procent, tot 1962,87 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4.368,04 punten ook 0,2 procent boven de slotstand van donderdag.

Aandelen van farmaceutische bedrijven profiteerden van de overnames waaraan in die sector wordt gewerkt. De overnamekoorts kreeg een nieuwe impuls door het miljardenbod van het Amerikaanse AbbVie op het Ierse Shire.

Het bod werd verworpen, maar AbbVie zou bereid zijn zijn aanbod verder te verbeteren. AbbVie verloor zelf 1,6 procent, maar branchegenoten als Merck, Eli Lilly en AmGen werden circa 1 tot 4 procent meer waard.

Alstom

General Electric sloot 0,2 procent in de plus. Het industriële concern kreeg steun van de Franse regering bij zijn poging om de energiedivisie van het Franse Alstom over te nemen. De Franse overheid eist echter wel een belang van 20 procent in Alstom.

Oracle verloor 4 procent van zijn beurswaarde. De Amerikaanse producent van bedrijfssoftware boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2013/2014 minder winst dan een jaar eerder. De omzet steeg met 3 procent, maar viel evenals de winst lager uit dan analisten hadden verwacht.

Caterpillar

De Dow Jones werd aangevoerd door machinefabrikant Caterpillar, die 2 procent won. Walt Disney sloot de rij van 30 hoofdfondsen met een min van ruim 1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 107,26 dollar. De euro was vrijdagavond 1,3595 dollar waard, tegen 1,3590 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven.