De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft nul op het rekest gekregen bij zijn overnamebod van 46,5 miljard dollar (ruim 34 miljard euro) op de in Dublin gevestigde branchegenoot Shire. 

Dat maakt Abbvie bekend.

Volgens AbbVie zijn alle overnamevoorstellen die het bedrijf heeft gedaan verworpen door het bestuur van het in Londen genoteerde Shire sinds de onderhandelingen in mei begonnen.

De gesprekken zijn inmiddels afgebroken. AbbVie heeft volgens de Britse overnameregels nog tot 18 juli om een definitief bod te lanceren, anders moet minstens 6 maanden worden gewacht om een nieuw voorstel uit te brengen.

Verhogen

Volgens ingewijden overweegt AbbVie zijn bod nogmaals te verhogen. Het bedrijf zou er daarbij op rekenen dat aandeelhouders van Shire het bestuur onder druk zullen zetten om het bod alsnog te accepteren.

AbbVie is onder meer geïnteresseerd in de Ierse vestigingsplaats van Shire, die het bedrijf na een overname belastingvoordelen kan opleveren.

Shire maakt medicijnen tegen onder meer erfelijke ziektes en ADHD. Eerder werd nog gemeld dat Shire ook een overnamebod heeft ontvangen van de Amerikaanse Botox-producent Allergan, die zelf een overnameprooi is van het Canadese Valeant.