De Europese beurzen zijn vrijdag na een grotendeels positieve handelsdag overwegend met klein verlies gesloten.

De aanvankelijke winsten verdampten in het laatste handelsuur van een dag waarop beleggers gas terugnamen na de mooie koerswinsten van de voorgaande dagen.

In Amsterdam eindigde de AEX-index nagenoeg onveranderd op 417,90 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak bereikte eerder op de dag met 419,57 punten het hoogste punt sinds begin juli 2008. De MidKap eindigde ook vlak, op 656,91 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden 0,2 en 0,5 procent in. De FTSE-index in Londen ging 0,3 procent vooruit.

Grootste daler in de AEX was Gemalto met een min van 2,9 procent na het verlies van een rechtszaak in de Verenigde Staten. De digitale beveiliger had een zaak aangespannen tegen Google, HTC, Motorola en Samsung wegens patentschending, maar ving bot bij een Amerikaanse rechtbank. Volgens analisten van ING zou een overwinning het bedrijf 30 tot 50 miljoen euro per jaar hebben opgeleverd.

Euronext

Beursbedrijf Euronext kende vrijdag een tegenvallend debuut aan de eigen aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs. Het aandeel werd in de markt gezet tegen een introductiekoers van 20 euro, maar eindigde de dag op een waarde van 19,60 euro.

Alstom klom in Parijs 1 procent. Het Duitse Siemens (plus 0,3 procent) en het Japanse Mitsubishi Heavy Industries hebben hun gezamenlijke bod op de energie-activiteiten van het Franse industrieconcern verhoogd. Siemens en Mitsubishi nemen het in de strijd om Alstom op tegen het Amerikaanse General Electric (GE), dat donderdag al zijn overnamebod had bijgeschaafd.

Shire

In Londen maakte medicijnenfabrikant Shire een koerssprong van 17 procent, na afwijzing van een overnamebod van ruim 34 miljard euro van de Amerikaanse farmaceut AbbVie. Eerder werd nog gemeld dat het in Dublin gevestigde Shire ook een overnamebod heeft ontvangen van de Amerikaanse Botox-producent Allergan, die zelf een overnameprooi is van het Canadese Valeant.

De euro was 1,3590 dollar waard, tegen 1,3621 bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 107,05 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 114,53 dollar per vat.

Bekijk de actuele slotkoersen van AEX-bedrijven