Beleggers op de aandelenbeurzen in New York namen donderdag even gas terug nadat de Federal Reserve een dag eerder de S&P 500-index naar een nieuwe recordstand had opgestuwd. 

De handelssessie kende een opvallend groot aantal fondsen met koersuitslagen van 9 procent of meer.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 16.921,46 punten. De S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1959,48 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4359,33 punten.

De Fed maakte woensdagavond onder meer bekend de rente voor langere tijd laag te houden, wellicht ook als de economie aantrekt. De steun van de Amerikaanse centrale bank aan de economie in de afgelopen jaren stuwde aandelenbeurzen wereldwijd tot grote hoogte.

''Nog altijd zijn er maar weinig alternatieven voor beleggingen in aandelen. De koersen blijven stijgen'', aldus een handelaar.

Blackberry

Blackberry sprong in het oog met een koerswinst van 9,7 procent na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over de afgelopen maanden. Bestuursvoorzitter John Chen zei bovendien dat hij het bedrijf in rustiger vaarwater heeft weten te brengen en zich nu kan gaan richten op groei.

Ook opvallend was Coach met een verlies van 8,9 procent. De maker van luxe handtassen voorspelde dat de omzet in Noord-Amerika langer dan gedacht onder druk zal blijven staan. Dienstverlener aan de olie- en gassector KBR verloor 7,1 procent na de aankondiging van een strategische herziening.

Markit

Het Britse onderzoeksbureau Markit (plus 11,3 procent) maakte een succesvolle entree op de Nasdaq. De aandelen in het bedrijf, dat onder meer macro-economische rapporten opstelt, werden voor 24 dollar per aandeel naar de beurs gebracht. Vanaf de openingsbel zat het aandeel in de lift.

De handel kreeg ook steun van macrocijfers. Zo steeg de index van leidende indicatoren, een barometer van de economische ontwikkeling, in de VS in mei voor de vierde maand op rij. Dat geeft aan dat het herstel aan kracht wint na het zwakke begin van het jaar.

Een graadmeter van de Federal Reserve Bank of Philadelphia gaf aan dat de economische bedrijvigheid in het centrale deel van de Amerikaanse oostkust in juni is toegenomen.

Euro

De euro was 1,3605 dollar waard, tegen 1,3621 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 106,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 115 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven