Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren donderdag goedgemutst dankzij de toezegging van de Federal Reserve om het economische herstel te blijven ondersteunen.

De steun bestaat onder meer uit het voorlopig handhaven van de rente op het historisch lage niveau van 0 à 0,25 procent.

De AEX-index sloot 0,6 procent hoger op 417,98 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 657,05 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,5 en 0,7 procent vooruit.

Volgens handelaren stelde de Fed de markten gerust met de belofte. ''Yellen zal een voor de markten gunstig beleid blijven voeren, ook als de economie beter draait. De Fed zal nog harder proberen om de doelstellingen voor de groei en de inflatie te bewerkstelligen'', aldus een van hen.

TNT Express

De sterkste stijgers in de AEX waren bank en verzekeraar ING en pakketvervoerder TNT Express met winsten van respectievelijk 2,8 en 2,4 procent. Het Egyptische kunstmest- en bouwbedrijf OCI was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 1,9 procent.

Supermarktconcern Ahold werd 0,7 procent hoger gezet. Het WK voetbal heeft de supermarkten afgelopen week 5 miljoen euro extra omzet opgeleverd. Zo'n 957.000 huishoudens kochten vorige week een 'oranje' product. Dat is 12,5 procent van alle Nederlandse huishoudens.

TomTom

In de MidKap ging TomTom aan kop met een winst van ruim 5 procent. De navigatiedienstverlener heeft een overeenkomst voor de levering van digitale kaarten gesloten met het Amerikaanse internetbedrijf AOL. Grootste daler was Air France-KLM met een verlies van 3,5 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zuchtte onder een adviesverlaging door de Zwitserse bank UBS.

In Londen steeg Rolls-Royce 8,1 procent. De op één na grootste maker van vliegtuigmotoren ter wereld gaat de opbrengst van de verkoop van activiteiten aan het Duitse Siemens gebruiken om voor 1 miljard Britse pond (1,25 miljard euro) aan eigen aandelen terug te kopen.

De euro was 1,3621 dollar waard, tegen 1,3567 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 114,91 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl