De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend hoger gesloten. De handel verliep relatief rustig. 

Beleggers waren vooral in afwachting van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekendmaakt.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 415,48 punten. De MidKap bleef achter met een min van 0,1 procent op 655,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,2 procent. De aandelenmarkt in Parijs verloor 0,1 procent.

Economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank het steunbeleid verder zal afbouwen. De omvang van het steunprogramma werd in elk van de vier afgelopen beleidsvergaderingen met 10 miljard dollar verlaagd. Het Fed-besluit zal om 20.00 uur (Nederlandse tijd) naar buiten komen.

Aegon

In Amsterdam hielp Aegon (plus 2,9 procent) de AEX vooruit na positief nieuws over de woekerpolisaffaire. De verzekeraar biedt honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis compensatie aan.

Stichting Koersplandewegkwijt was betrokken bij de totstandkoming van de compensatie. Stichting Woekerpolisproces kondigde aan een nieuwe rechtszaak tegen Aegon te beginnen.

Shell klom 1,2 procent. Het olieconcern sloot een strategische samenwerkingsovereenkomst met het Chinese oliebedrijf CNOOC en meldde zijn Amerikaanse dochter Shell Midstream Partners naar de beurs in New York te willen brengen.

In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam bovenaan met een winst van 2 procent. Bouwbedrijf BAM was de grootste daler met een min van 2,8 procent.

H&M

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) 0,5 procent. De op één na grootste kledingketen van Europa boekte in het tweede kwartaal een kwart meer winst dan een jaar eerder, maar dit maakte weinig indruk op beleggers.

In Frankfurt won BMW 0,7 procent. Het autoconcern gaat naar verluidt een besparingsprogramma doorvoeren, waarbij de kosten jaarlijks met 3 tot 4 miljard euro worden verlaagd.

De euro was 1,3567 dollar waard, tegen 1,3545 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 106,00 dollar per vat. Brent klom 0,4 procent tot 113,92 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl