De Europese beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Beleggers stapten in de markt na de verliesbeurten van de afgelopen week en schoven de zorgen over de spanningen in Irak en Oekraïne enigszins aan de kant.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,5 procent op 414,58 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 655,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,6 procent bij.

Telecomconcern KPN voerde de AEX aan met een plus van 1,7 procent. Volgens ingewijden krijgt het Spaanse Telefónica onder strenge voorwaarden toestemming van de Europese Commissie voor de overname van de Duitse tak van KPN, E-Plus.

AkzoNobel

AkzoNobel kreeg er 1,1 procent bij. Het verfbedrijf heeft een nieuwe financieel directeur gevonden. De Française Maëlys Castella neemt de functie per 15 september op zich. ING won 0,7 procent. Het financiële concern liet weten dat NN, de verzekeringstak van ING, op 2 juli naar de beurs gaat.

Shell leverde 0,2 procent in. Het concern verkoopt het grootste deel van zijn belang van 23 procent in het Australische olie- en gasconcern Woodside Petroleum, wat miljarden zal opleveren.

Op de lokale markt zakte Galapagos 6 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld op een update over de onderzoeken en strategie van het biotechnologiebedrijf.

Maersk

In Kopenhagen verloor rederij A.P. Møller-Maersk ruim 5 procent van zijn beurswaarde. Beleggers deden hun aandelen van de grootste containerrederij ter wereld van de hand nadat China de zogenoemde P3-alliantie had geblokkeerd.

Volgens de Chinezen zou door een combinatie van de lijndiensten van Maersk, Mediterranean Shipping en CMA CGM de concurrentie op de drukste routes tussen Europa en Azië beperkt worden.

Euro

De euro was 1,3545 dollar waard, tegen 1,3571 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 107 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder met 113,50 dollar per vat.