Beursnoteringen zullen vanaf 2033 een levensduur hebben van gemiddeld 5 jaar vanwege innovaties. 

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti. 

Uit een historische analyse van de AEX kwam naar voren dat de omloopsnelheid van bedrijven die daar genoteerd zijn vanaf 1993 om de 10 jaar met zo'n 25 procent toeneemt. In 2023 zullen ze gemiddeld 25 jaar genoteerd zijn, in 2033 nog maar 5 jaar ''als de trend zich doorzet''.

Als oorzaak van een hogere omloopsnelheid noemt VINT Disruptive Innovation, ofwel versnelde en ontwrichtende innovaties. Dat zijn technologische ontwikkelingen die lang onder de radar blijven, maar uiteindelijk rap en op veel plekken opduiken.

Daarmee verstoren ze de markt. Als voorbeeld worden onder meer 3D-printers en Whatsapp genoemd. Laatstgenoemde zette bijvoorbeeld de telecomsector zwaar onder druk.

Kortere levensduur

Volgens de onderzoekers is onderscheid te maken tussen bedrijven die zijn ontstaan in het fysieke tijdperk en organisaties die zijn opgericht in het digitale tijdperk. De levensduur van laatstgenoemde is significant korter.

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt volgens VINT overigens hoe de introductie van nieuwe technologie zorgt voor een veel snellere omlooptijd. Was in 1958 een bedrijf gemiddeld 61 jaar aan de beurs genoteerd, in 1980 was deze tijd gedaald tot 25 jaar terwijl de periode nu 18 jaar is. Daarbij werd gekeken naar de S&P 500-index.