Siemens brengt samen met het Japanse Mitsubishi Heavy Industries een bod uit op verscheidene branches van de energietak van het Franse bedrijf Alstom.

De biedingen zijn samen circa 7 miljard euro waard, zo maakten de bedrijven maandag bekend.

Siemens, dat al veel eerder zijn interesse in Alstom kenbaar had gemaakt, biedt 3,9 miljard euro voor de gasturbine-activiteiten van Alstom. Mitsubishi is geïnteresseerd in onder meer de stoomturbine-tak van het bedrijf, en wil nog op enkele andere gebieden zijn activiteiten met die van Alstom combineren. Het Japanse bedrijf werkt samen met Hitachi en legt 3,1 miljard euro op tafel.

De Duits-Japanse bieding omvat ook het voorstel om een transportgroep op te richten waarin de trein-divisies van Siemens en Alstom op den duur worden samengevoegd.

Met het bod gaat Siemens officieel de concurrentiestrijd aan met het Amerikaanse General Electric (GE), dat al eerder meer dan 12 miljard euro heeft geboden op de energiedivisie van Alstom en al in gesprek is met het bestuur van het bedrijf.

Nieuwe banen

Siemens en Mitsubishi beloofden daarnaast ook duizend nieuwe banen in het nieuwe concern te creëren, een belofte die GE eerder ook al deed. Bovendien gaf Siemens maandag een baangarantie af voor de komende drie jaar. 

Het gaat om handreikingen aan de Franse regering, die bang is dat er door een overname banen verloren gaan. Parijs heeft zichzelf het recht toegekend om een veto uit te spreken over 'strategische' overnames in het bedrijfsleven en heeft zich eerder ook kritisch uitgelaten over het bod van GE.

Verbeterd bod GE

De Franse minister van Financiën Michel Sapin zei zondag dat GE mogelijk met een verbeterd bod op de energietak van Alstom zal komen. Een officieel bod van Siemens zet de Amerikanen in dat opzicht verder onder druk.