De Federal Reserve (Fed) zal de hoofdrol voor zich opeisen in de komende beursweek, die bol staat van macrocijfers.

Economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank woensdag besluit tot een verdere afbouw van steun voor de economie nadat de omvang in elk van de vier afgelopen beleidsvergaderingen met 10 miljard dollar werd verlaagd.

De beleidsmakers van de Fed buigen zich ook over de vraag wanneer de eerste renteverhoging sinds 2008 moet plaatsvinden. In een toelichting op de vergadering zal president Janet Yellen de jongste economische ramingen uit de doeken doen.

Op maandag komt er ook al belangrijk nieuws uit de VS. Dan zal blijken hoe de industriële productie zich heeft ontwikkeld in mei. Economen denken dat de productie voor de derde keer in vier maanden is toegenomen en daarmee een bijdrage levert aan het economische herstel.

Dinsdag komen er cijfers naar buiten over het aantal in mei in aanbouw genomen woningen in de VS. Naar verwachting is het cijfer lager ten opzichte van april, toen het hoogste niveau in vijf maanden werd gemeten. Ook wordt die dag duidelijk hoe het staat met het vertrouwen onder Duitse beleggers in de economie. In mei daalde het vertrouwen sterk, onder meer door zorgen over de aanhoudend lage inflatie en de sterke euro.

ESM

De ministers van Financiën van de eurolanden komen donderdag bijeen om in hun hoedanigheid van bazen van het permanente noodfonds ESM te praten over onder meer de directe herkapitalisatie van banken. Om 14.30 uur volgt een persconferentie.

Op de agenda staan donderdag ook tal van macrocijfers: de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de VS, de leidende economische indicatoren in de VS in mei, de Britse detailhandelsomzet in mei en de Nederlandse werkloosheid vorige maand.

De ministers van Financiën van de EU-landen onderhandelen vrijdag over de ontwerpbegroting voor 2015 en andere zaken. Ook staan die dag cijfers van het CBS op de rol over de consumentenbestedingen in april, het consumentenvertrouwen in juni en de huizenprijzen in mei.