De olievoorraden van Irak en de levering van de grondstof vanuit het land lopen ondanks de opmars van islamistische rebellen op dit moment geen risico.

Dat stelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag. Het conflict moet dan wel beperkt blijven en zich niet verder over het land verspreiden.

Door onrust over de situatie in het olierijke Irak ging de olieprijs de afgelopen dagen steeds verder omhoog. De prijs van zowel lichte Amerikaanse olie als Brentolie staat daardoor op het hoogste niveau in circa driekwart jaar.

De opmerkingen van IEA zorgden er wel voor dat prijs vrijdag iets minder snel steeg dan eerder. Kort voor het middaguur kostte een vat Amerikaanse olie 106,99 dollar, een stijging van 0,4 procent ten opzichte van de dag ervoor.

Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 113,36 dollar. Donderdag gingen de prijzen nog met respectievelijk 2,3 procent en 3 procent omhoog.

De strijders van de terreurbeweging ISIL namen vrijdag de plaatsen Saadiyah en Jalawla in, nadat ze eerder deze week Mosul, de tweede stad van Irak, onder de voet hadden gelopen. Mocht het komen tot een aanval op de hoofdstad Bagdad, zou de prijs van Brentolie kunnen stijgen tot 125 dollar per vat, voorspellen marktkenners.

Meer over terreurbeweging ISIS | Dit moet u weten over de opmars van ISIS in Irak