De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met verliezen het weekeinde ingegaan. Beleggers waren nerveus door het conflict in Irak en de stijgende olieprijzen. 

Ze vrezen dat door de hogere olieprijzen het economisch herstel onder druk komt te staan.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent lager op 414,05 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 659,86 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,3 procent. Londen ging 1 procent omlaag.

De olieprijs bereikte vrijdag het hoogste niveau in circa driekwart jaar door de zorgen over Irak. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) liet echter weten dat de Iraakse olievoorraden en de levering vanuit het land op dit moment geen risico lopen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,1 procent tot 106,64 dollar. Brentolie ging 0,3 procent omhoog naar 113,32 dollar.

Beleggers in Londen verwerkten de boodschap van de Britse centralebankpresident Mark Carney, die zei dat de rente in Groot-Brittannië mogelijk eerder wordt verhoogd dan momenteel wordt verwacht.

Furgo

In Amsterdam profiteerden bodemonderzoeker Fugro en olieconcern Shell juist van de stijgende olieprijs. Fugro won 1,6 procent en Shell klom 0,8 procent en ze hielden daarmee het verlies van de AEX beperkt. Ook elders in Europa waren de oliebedrijven in trek. In Parijs dikte Total 1,1 procent aan en het Italiaanse Eni won 1,7 procent in Milaan.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was Randstad met een verlies van 2,3 procent. Het uitzendconcern bleef last houden van de verslechterde economische vooruitzichten.

ASML

ASML daalde 0,4 procent, ondanks positief nieuws van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. De belangrijke klant en aandeelhouder van de Nederlandse chipmachinefabrikant verhoogde zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal.

De Europese luchtvaartmaatschappijen gingen verder omlaag. Na de recente winstwaarschuwingen van Lufthansa en Aer Lingus werden de ondernemingen getroffen door de hoge olieprijzen. In Londen verloren easyJet en IAG, de moedermaatschappij van British Airways en Iberia, tot 3,1 procent. Air France-KLM daalde in Amsterdam 2,8 procent.

De euro was 1,3526 dollar waard, tegen 1,3556 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.

Bekijk de actuele beurskoersen van AEX-bedrijven