De aandelenbeurzen in New York daalden donderdag vanwege zorgen onder beleggers over de oplopende spanningen in Irak.

Ook een tegenvallende stijging van de detailhandelsverkopen in de VS zette het beleggerssentiment onder druk.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 16.734,19 punten. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1930,11 punten en de Nasdaq verloor 0,8 procent tot 4297,63 punten.

Een uur voor de openingsbel werd bekendgemaakt dat de detailhandelsverkopen in mei met 0,3 procent stegen ten opzichte van april. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 0,6 procent.

De detailhandelsverkopen in de VS zijn goed voor circa een derde van de totale consumentenbestedingen, die weer circa 70 procent van de Amerikaanse economie vertegenwoordigen.

Tegelijkertijd kwam naar buiten dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week is gestegen, met 4.000 tot 317.000. Economen rekenden in doorsnee op 310.000 aanvragen.

De luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines (min 5,4 procent), United Continental (min 5,9 procent) en Southwest Airlines (min 4,5 procent) behoorden tot de sterkste dalers. Ze waren zowel uit de gratie vanwege de situatie in Irak als door winstwaarschuwingen van de Europese branchegenoten Lufthansa en Aer Lingus.

Olieprijs

Door de strijd tussen het leger en militanten in het olierijke Irak steeg de olieprijs tot het hoogste niveau in acht maanden. Dat is slecht nieuws voor grootverbruikers van brandstoffen als luchtvaartmaatschappijen.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 106,84 dollar, het hoogste niveau in acht maanden. Brentolie werd 3 procent duurder op 113,28 dollar.

''Irak is een grote geopolitieke gebeurtenis voor de oliemarkt'', aldus een handelaar. ''Het land was juist bezig om zijn productie te verhogen en bevindt zich nu ineens in een serieus conflict.''

De euro was 1,3552 dollar waard, tegen 1,3556 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Bekijk de actuele beurskoersen van Dow Jones- en Nasdaq-bedrijven