Nederland blijft ''cruciaal' voor DSM om zijn ambities te verwezenlijken. Het speciaalchemiebedrijf blijft ''met het hoofdkantoor, R&D én productie sterk verankerd in Nederland''. 

Dat meldt de onderneming donderdag bij de presentatie van zijn meerjarige toekomstvisie.

DSM verzekert te blijven investeren in Nederland en in Europa, zowel in onderzoek en innovatie als in de productie.

Daarbij wil het concern in 2020 bij de voorhoede horen op het gebied van duurzaamheid en innovatie en een voorbeeldrol vervullen bij de aanpak van complexe maatschappelijke problemen.

Maar het concern stelt ook voorwaarden aan zijn betrokkenheid. Zo moet de concurrentiepositie van Nederland en Europa worden versterkt, onder meer door de verlaging van de kosten voor energie en een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook wil het bedrijf dat er meer technisch talent wordt opgeleid.

Zwaktes

Hoewel de uitgangspositie van Nederland en Europa positief is, moeten de ''relatieve zwaktes'' worden aangepakt, aldus DSM.

Een sterker energiebeleid moet niet alleen inzetten op lagere kosten, maar ook op het verkleinen van de afhankelijkheid van andere, deels buiten Europa gelegen landen en op concurrerende, duurzame energiebronnen, vindt het bedrijf.
 
DSM wijst verder op het belang van de aanwezigheid van maakindustrie in Nederland. ''Productie trekt op lange termijn R&D aan en niet omgekeerd.''