De aandelenbeurs in Tokio is donderdag in de min geëindigd. 

Een duurdere Japanse yen drukte op de koersen van de grote Japanse exportbedrijven. De focus was daarnaast gericht op de Bank of Japan, die vrijdag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De Nikkei sloot 0,6 procent lager op 14.973,53 punten.

Mitsubishi Heavy Industries steeg 1,3 procent. Volgens zakenkrant Nikkei wil het Japanse concern samen met het Duitse Siemens circa 1 biljoen yen (7,2 miljard euro) betalen voor de energie-activiteiten van het Franse industrieconcern Alstom.

Woensdag werd al gemeld dat Siemens en Mitsubishi samen willen optrekken bij Alstom om zo tegenwicht te bieden aan het bod van het Amerikaanse General Electric (GE) op de energiedivisie van Alstom.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten ook verliezen zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,3 procent lager in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,5 procent. In Seoul zakte de Kospi 0,2 procent nadat de Zuid-Koreaanse centrale bank de rente onveranderd liet op 2,5 procent.