SBM Offshore dingt niet mee naar de tenders voor de Braziliaanse olievelden Tartaruga Verde en Libra van energiebedrijf Petrobras. 

Dat heeft de oliedienstverlener donderdag bekendgemaakt. Het besluit werd genomen na gesprekken met het Braziliaanse oliebedrijf.

Eind vorige maand maakte SBM Offshore bekend opheldering te willen van Petrobas, de grootste klant van het bedrijf. De oliedienstverlener was uitgesloten van deelname aan nieuwe projecten, zolang er een onderzoek loopt naar mogelijke omkoping in Brazilië door medewerkers van SBM, had de topvrouw van het bedrijf laten weten aan persbureau Reuters. 

Petrobras deed eerder al zelf onderzoek naar de omkoopzaak, maar vond daarvoor geen bewijs, zo meldde het bedrijf eind maart. Het onderzoek van het Braziliaanse parlement loopt echter nog. 

SBM deed zelf ook onderzoek naar omkoping, maar zag daarvan ook geen sporen. In Angola en Equatoriaal-Guinea maakte tussenpersonen van het concern zich wel schuldig aan het betalen van steekpenningen, zo meldde SBM begin april na eigen onderzoek.

Analisten van Rabobank vinden het geen verrassing dat SBM niet verder meebiedt op de tenders.