Nederland is een belastingparadijs voor de Fortune 500, de vijfhonderd grootste Amerikaanse ondernemingen.

In 2010 hebben de multinationals 127 miljard dollar (93 miljard euro) fiscaal vriendelijk in Nederland gestald. 

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van de activistische groepen Citizens for Tax Justice en de Public Interest Research Group.

Hieruit blijkt dat Nederland populairder is dan Bermuda en de Kaaimaneilanden. Ook heeft geen land ter wereld van zoveel multinationals een of meer bv’s. Van de vijfhonderd Amerikaanse ondernemingen heeft 48 procent een of meer bv’s in Nederland.

Door het geld naar onder meer Nederland te sluizen, ontwijken de Fortune 500 jaarlijks 90 miljard aan Amerikaanse belastingen.

Britse bedrijven

Uit eerder onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Action Aid bleek ook al dat Nederland een belastingparadijs is voor de grootste Britse bedrijven. Alleen de Amerikaanse staat Delaware was populairder.

Nederland is populair omdat het met veel andere landen verdragen heeft gesloten, om te voorkomen dat bedrijven dubbel belasting moeten betalen.

Daarnaast hoeven de in Nederland gevestigde bedrijven geen belasting te betalen over royalties, zoals inkomsten uit het gebruik van merken.

'EU-onderzoek belastingparadijs Nederland' | 'Britten kopiëren ons vestigingsklimaat' | 'Vertrek Starbucks is wake-upcall'