Arcadis gaat samen met zeven andere Nederlandse bedrijven onderzoeken of een Chinees project om stroom te genereren uit de getijden van de zee in economische zin levensvatbaar is. 

Dat maakte het advies- en ingenieursbedrijf dinsdag bekend zonder financiële details te vermelden.

De potentiële faciliteit om stroom op te wekken aan de Chinese oostkust bestaat onder meer uit een dam van 60 tot 100 kilometer lang, die wordt voorzien van 4000 turbines die gezamenlijk 15 gigawatt aan energie kunnen leveren.

Dat is genoeg voor meer dan 10 miljoen huishoudens. Met de bouw is naar schatting rond de 40 miljard dollar (29,4 miljard euro) gemoeid.

Het haalbaarheidsonderzoek wordt naar verwachting aan het eind van dit jaar afgerond. Mocht het project doorgaan, dan volgen testfases en een definitieve ontwerpronde waarna de dam in 2020 gereed zou kunnen zijn.

Arcadis maakte dinsdag ook bekend samen met Bureau M+P geluidsonderzoek te gaan doen rond de rijkswegen in Zuid-Holland en Utrecht. De klus, die valt onder het 'Meerjarenprogramma Geluidssanering' van Rijkswaterstaat heeft voor Arcadis een opdrachtwaarde van 2,2 miljoen euro. De onderzoeken zijn naar verwachting medio 2016 klaar.